Hur blir man tandläkare?

För att bli tandläkare i Sverige behöver du gå tandläkarprogrammet, vilket är en fem år lång högskoleutbildning. Det finns fyra olika lärosäten att välja mellan: Karolinska Institutet, Göteborgs universitet, Malmö universitet och Umeå universitet. Efter fullbordade studier behöver ansöka om och erhålla tandläkarlegitimation från Socialstyrelsen innan du får börja arbeta som tandläkare i Sverige.

tandläkare

Vad krävs för att komma in på tandläkarprogrammet?

För att bli tandläkare bör du välja ett naturvetenskapligt program på gymnasiet, så att du erhåller tillräckliga kunskaper i ämnen som biologi, kemi, matematik, med mera och uppfyller de formella kraven för att bli antagen till tandläkarutbildningen.

Har man allmän behörighet till högskolestudier men inte har gått ett gymnasieprogram som ger behörighet till tandläkarprogrammet kan man komplettera med de nödvändiga kurserna senare, till exempel genom att gå ett naturvetenskapt basår eller studera på Komvux.

När du väl har behörighet för att söka till tandläkarprogrammet gäller det också att ha tillräckligt bra meriter för att komma in på utbildningen. Tandläkarprogrammet är en populär utbildning med hög konkurrens. Det finns flera olika kvoter man kan bli antagen genom, så om du till exempel är osäker på om dina gymnasiebetyg är höga nog kan det vara bra att skriva högskoleprovet för att få chans att komma in den vägen.

Respektive lärosäte kan ge dig information om hur det såg ut för de senaste antagningsomgångarna vad gäller till exempel gymnasiebetyg och högskoleprovspoäng, så att du kan skapa dig en idé om ungefär vad som krävs. De exakta nivåerna varierar dock mellan olika antagningar, baserat på meritvärdena hos de personer som ansökte och tackade ja för just den antagningsomgången.

Tandläkarprogrammet i Sverige

Programmet är fem år långt och finns på Karolinska Institutet, Göteborgs universitet, Malmö universitet och Umeå universitet.

Exakt hur utbildningen är upplagd varierar mellan olika lärosäten, så vårt tips är att du tar en titt på utbildningsplanen för de olika lärosätena för att skapa dig en mer detaljerad bild av hur utbildningen är upplagd och hur det fungerar vid respektive lärosäte.

Rent allmänt gäller dock vanligen att de första åren av utbildningen fokuserar mer på grundläggande medicinsk vetenskap och tandvårdens grunder. Du kommer till exempel att studera anatomi, fysiologi, mikrobiologi och allmän hälsokunskap. Under senare delen av utbildningen blir det istället mer och mer klinisk praktik, där du får möjlighet att behandla patienter under övervakning av erfarna tandläkare. Denna praktiska erfarenhet är avgörande för att utveckla dina praktiska färdigheter.

Efter examen

Efter att du har avslutat dina studier måste du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen för att få arbeta som tandläkare i Sverige. Legitimationen är ett bevis på att du uppfyller de formella kraven för att få arbeta som tandläkare i Sverige och när du har fått din legitimation kan du börja arbeta inom tandvården. Det finns möjligheter att arbeta både inom den offentliga sektorn, som hos Folktandvården, och i privat regi.

Fortbildning och karriärmöjligheter

Specialisering

Efter att ha arbetat som allmän tandläkare kan du välja att specialisera dig inom ett visst område av tandvården, såsom ortodonti (tandreglering), endodonti (rotbehandling) eller oral kirurgi. Specialisering kräver ytterligare studier och praktisk erfarenhet.

Forskning

Många tandläkare väljer att engagera sig i forskning och utveckling inom odontologi. Detta kan innefatta att bedriva forskning vid universitet eller att delta i kliniska studier för att utveckla nya behandlingar och tekniker inom tandvården.

Tandläkarexamen och bolognaprocessen

Bolognaprocessen är ett sammarbeta mellan 47 europeiska länder som bland annat syftar till att göra akademiska examina enklare att jämföra mellan alla samarbetsländer för att främja rörlighet och anställningsbarhet inom samarbetsområdet. Som en del av detta ändrades år 2013 hur en svensk tandläkarexamen som tilldelats från och med detta år översätts till engelska.

Den som gick ut tandläkarutbildningen i Sverige innan år 2013 erhöll en tandläkarexamen och en odontologiie kandidatexamen. Tandläkareexamen översattes till ”Universitet Degree in Dental Surgery (DDS)” och kandidatexamen till ”Bachelor of Science in Dental Science (BDSc)”. Studenter som tog sin tandläkarexamen innan 2013 har gjort ett examensarbete om 15 högskolepoäng. Karolinska Institutet var ett undantag: där tilldelades studenterna inte någon kandidatexamen utan endast yrkesexamen (tandläkarexamen).

Studenter som går ut tandläkarutbildningen från och med år 2013 får en tandläkarexamen som översätts till ”Degree of Master of Science in Dental Surgery” och en masterexamen i odontologi som översätts till ”Master of Science (120 credits) in Dental Science (MDSc)”. Karolinska Institutet fortsätter att vara ett undantag: de tilldelar fortfarande sina tandläkarstudenter en yrkesexamen utan någon akademisk examen.

Anpassningarna till Bolognaprocessen har inte på något vis påverkat utbildningarnas längd; de var 5 år (300 hp) innan och fortsatte vara 5 år (300 hp) efter. Precis som tidigare är också Karolinska Institutets tandläkarutbildning lika lång som vid övriga högskolor.